PrivrednikInfo na srpskom jeziku PrivrednikInfo in English
 

Drvara Platan S

Telefon: 021/ 52 12 34
Adresa: Davida Rackovica 1, Novi Sad
Drvara Platan S Stovarište ogreva

Drvara Platan-S, stovarista ogreva i gradjevinskog materijala.Osnovna delatnost je prodaja svih vrsta uglja, ogrevnog drveta i ekoloskog briketa.

Drvara Platan-S je osnovana 2009. godine i nastavlja tradiciju stovarista ogreva i gradjevinskog materijala Platan. Osnovna delatnost je maloprodaja svih vrsta uglja, ogrevnog drveta i ekoloskog briketa. Tržištu nudimo robu po najpovoljnijim cenama i uslovima. Raspolažemo velikim izbetoniranim prostorom za skladištenje uglja i ogrevnog drveta.
Radno vreme: radnim danom od 07,oo do 15,oo, subotom od 7,oo do 13,oo

Prodajemo:

Ugalj: Kostolac (kocka, komad), Kolubara (sirova, sušena), Kreka, Banovići, Pljevlja, Štavalj

Ogrevno drvo: Bukva, Hrast, Bagrem, Cer

Ekoloski briket:
Bukva
Hrast

Cepana drva u vrecama od 15 do 35 kg


Da li ste znali i ovo o uglju?

Ugalj je gorivi sediment. Sastoji se pretežno od ostataka, odnosno produkta raspada biljaka, a nastao je od tresetišta iz daleke prošlosti. Proces pougljenjivanja ostvaruje se postepenim povećavanjem relativnog sadržaja ugljenika(C) uz istovremeno smanjivanje relativnog sadržaja kiseonika, azota i vodonika.
Nova otkrica o nastanku uglja
Najnovija istrazivanja su pokazala da za nastanak uglja nije neophodno delovanje vise miliona godina toplote i ogromnog pritiska, kao sto se pretpostavljalo. Poslednjih godina nauka je otkrila nacin kako da se ugalj napravi brzo, za sat ili najvise nekoliko dana. Ovakvi procesi ne zahtevaju veliki pritisak, ali je visoka temperatura neophodna (u idealnom slucaju, veoma topla voda).
Klasifikacija uglja

Prema klasifikaciji Ekonomske komisije postoji samo podela na kameni i mrki ugalj, gde spada i lignit.

Toplotna moc
Kameni ugalj predstavlja najstariju vrstu uglja i ima gornju toplotnu moc od 23 do 36 МЈ/kg. Crne je boje. Sporo sagoreva pa ne mora da se loži često. Ne oštećuje kotlove i ostavlja malo pepela iza sebe.
Mrki ugalj je braonkasto-crne boje. Manje je kalorične moći od kamenog uglja, ali je zato i jeftiniji. Toplotna moc mrkog uglja je oko 14 do 23 MJ/kg.
Lignit je najmladja vrsta uglja, žute, tamno smedje boje. Ova vrsta uglja je najmanje kalorična. Toplotna moć je od oko 6 do 12 MJ/kg

Rezerve uglja
Sa trenutnom godisnjom potrosnjom od oko 3,7 milijardi tona godisnje (kamenog i mrkog uglja) i 0,9 milijardi tona lignita, uglja ima dovoljno za narednih nekoliko stotina godina eksploatacije.

Drvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi SadDrvara Platan S Novi Sad